Fånga din hund på bild – så fotograferar din fyrbente vän på bästa vis

Det är svårt att låta bli att fota hunden.

De är söta, charmiga och fulla av karaktär. Snart har du telefonen full av hundbilder. Men majoriteten av dem är suddiga, eller inte alls så som du hade tänkt dig.

Så hur får du din fyrfota vän att bli lika fin, cool och härlig på bild som den är i verkligheten? Här kommer ett gäng handfasta tips så du kan börja fotografera din hund direkt.

Hur man fotograferar en hund

Lär dig hur din kamera fungerar innan du börjar ta bilder på hunden

systemkamera ligger i grönt gräs

Kan du med kamerans alla funktioner och har du rätt inställningar? Oavsett om du använder en mobilkamera eller en vanlig kamera så gäller det att vara bekväm med din utrustning och veta hur du använder den och ändrar inställningarna till din fördel. Snabb slutarhastighet är ofta ett måste när du fotograferar snabba djur, särskilt aktiva hundar.

Låt hunden bli vän med kameran innan ni fotograferar

Få din hund att förknippa din kamera med en trevlig stund. Belöna hunden framför kameran och träna på att ha kameran och mobilen med. Snart kommer ditt fluffiga hund att vara mycket mer avslappnad framför linsen och du kan fokusera på att ta bra bilder och inte bara på att avstyra eventuell nyfikenhet som hunden har till kameran.

Anpassa din nivå och fota i hundens höjd

Sänk dig till hundens nivå! Fånga hunden på den nivån där den befinner sig för att fånga blicken och hundens karaktär. Men experimentera gärna med olika nivåer och vyer. En “leende” hund som tittar upp på dig kan också vara ett gyllene ögonblick. Samma som att ligga på gräsmattan och låta gräs och buskar rama in din fyrfota vän. Testa dig fram – våga prova något nytt! Kanske fotografera din ståtliga vän underifrån? Det skadar aldrig att testa.

Bilder blir ofta bättre utomhus

Ljuset är bättre, din hund är förmodligen gladare och mer nyfiken – och omgivningarna är i princip alltid vackrare än en vanlig vägg och ett golv. Använd naturen. Kanske gillar hunden att ta ett dopp? Att smutsa ner sig i vattenpölar? Att stolt bära pinnar? Ta med det i bilden för att få ett mer levande fotografi.

Utnyttja hundens karaktär och personlighet när du fotar

Vad har just din hund för slags personlighet? Är det en liten primadonna som måste sitta på sin speciella kudde? En charmknutte som inte märker om pälsen är rufsig och öronen står på sned? Extra matglad? Den perfekta beskyddaren och lekkamraten till barnen? Eller en riktig latmask? Ta med det i bilderna! Utnyttja hundens karaktär för att beskriva den i en bild. Och testa att fotografera hunden när den inte är medveten om det.

Trötta ut hunden innan ni börjar fotograferingen

En hund som är avslappnad och aning trött är lättare att fotografera än din jycke som är hyperaktiv och på lekhumör. Testa dig fram även här – på vilket humör är just din hund som mest samarbetsvillig? Och satsa på att få fram en mängd olika bilder. Ett galet ögonblick mitt i leken kan vara minst lika charmigt som en vacker porträttbild.

Fånga hundens uppmärksamhet för en bra bild

en svart hund väntar lugnt på sin godis

Har din hund en favoritleksak? Ta med den för att få blicken vänd mot dig och kameran. Kanske behövs även en liten belöning i form av godis? Vill du få hunden att “le”. Testa att klappa den mjukt runt munnen eller ge den något kladdigt att slicka på. En hund som slickar sig runt munnen kan enkelt se ut som att den ler – eller skapa fler charmiga miner och uttryck.

Planera dina bilder

Vad vill du ha för slags bilder? Tänk ut det innan du börjar. Kanske är det just en speciell bild du är ute efter i dag? Satsa på det – och låt de andra poserna vänta.

Tålamod är viktigt för en bra bild på din hund

Ge inte upp! Din fluffiga vän kanske inte är på bästa humör just i dag? Försök en annan typ av bild eller satsa bara på att träna upp kameravanan. En hund är inte ett stilla ting, eller en modell som gör som du säger. Så ta det lugnt – det kommer fler fototillfällen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *