Reflexväst, lampor och synlighet i mörker för hunden – Säkerhet för hunden när det är mörkt ute

Reflexvästar, reflexkoppel, reflexhalsband och hundlampor hjälper dig att hålla hunden synlig under sena vår- och höstkvällar och vinterns mörkaste dagar. Om reflexer eller lampor passar dig och din hund bäst varierar. Dessutom finns det flera olika typer av reflexer du kan använda dig av för din vovve.

Vidare i artikeln berättar jag om ett flertal olika reflexer som hundar kan använda sig av och när belysning genom lampor är mer lämpligt än en reflexväst eller ett reflexkoppel.

Reflexväst eller hundlampa för att öka hundens säkerhet i mörker?

Både en reflexväst och en hundlampa fungerar utmärkt för att göra hunden synlig under promenad längst en mörk gata eller under vinterleken i snön.

Det finns dock både för- och nackdelar med både reflexväst och hundlampa. Faktum är att ibland är en reflexväst helt värdelöst och en hundlampa mycket krångligt. Nedanför kan du läsa om när du ska välja reflexer och när du ska välja hundlampor.

Hundlampor är bäst i totalt mörker utan gatubelysning

När det är riktigt mörkt ute och du går med din hund på en plats där det inte finns någon belysning i form av lyktstolpar eller annan gatubelysning är en hundlampa nästan alltid det bästa alternativet för att hunden ska synas.

Det beror främst på att en hundlampa syns extra tydligt när det inte finns några andra ljuskällor. Är du och din hund ute och går i skogen när mörkret har lagt sig kan är det alltså bäst att använda sig av en hundlampa, men det en reflexväst kan i vissa fall fungera.

Använder du dig av en pannlampa eller någon annan typ av ficklampa som du själv kan styra fungerar även en reflexväst bra i totalt mörker. Du behöver alltså något sätt att lysa på hunden

Sammanfattningsvis kan man säga att en hundlampa nästan alltid är bäst i totalt mörker, med en reflex kan fungera.

Reflexväst är bäst under promenader och gång längst bilvägar

Som du kunde läsa ovan rekommenderade jag en lampa om du befinner dig på riktigt mörka platser utan belysning med din hund, men promenerar du och din vovve i en stad eller längst en bilväg är reflexer ett utmärkt val.

Det beror helt enkelt på att en reflex fungerar genom att reflektera ljus tillbaka när en ljuskälla träffa reflexen. Finns det inga ljuskällor är en reflex värdelöst för synligheten, men kommer det bilar som lyser upp reflexvästen, reflexkopplet eller reflexhalsbandet kommer din hund att skina upp i mörkret.

En reflex har också den fördelen att den inte behöver någon energi för att hjälpa hunden att synas. En lampa behöver antingen laddas eller kopplas till ett batteri medan en reflex fungerar genom reflektion.

Jag vill understryka att även reflexer kan bli sämre med tiden – Exempelvis är en repig reflex betydligt mindre effektivt än en ny, blank reflex. Ett tips är därför att förvara reflexer där de inte riskerar repor.

Olika typer av reflexer för hundar

Det finns ett flertal olika reflexer för hundar, den allra vanligaste är reflexvästen och den är mycket effektiv. Nackdelen med västen är att vissa hundar kan störa sig på västen och försöka få loss den. Gillar inte din hund reflexvästen finns det flera olika lösningar.

Reflexhalsband – För hundar med kort hår

Ett reflexhalsband är utmärkt för synlighet och lämpar sig huvudsakligen för hundar som inte har mycket lång päls. Är pälsen för lång finns det risk att den täcker reflexen och den tappar sin funktion helt eller delvis. Då är det bättre att du väljer en lysring eller någon annan typ av hundreflex.

Reflexkoppel – För promenad med hunden

Reflexkopplet är lämpligt för dig som går med hunden längst bilvägen. På så sätt lyser reflexen upp tydligt när bilens strålkastare skiner mot er. Jag rekommenderar dock att även bära en reflexväst, åtminstone på dig som håller i kopplet, för att tydligt visa att ni befinner er i mörkret.

Reflexscarf – Reflex med snygg design

En reflexscarf är utmärkt för dig som både vill synas och vill ha en stilfull hund. En reflexscarf kan också vara ett bra alternativ för synlighet i mörker om hunden inte gillar att bära en reflexväst eftersom den är något midre.

Reflexband – Ett alternativ till reflexhalsbandet

Reflexband finns i flera olika utformmningar och designer. Allt från smala band som du fäster runt hunden till breda remmar som tydligt visar vart hunden befinner sig när något lyser på den i mörker.

Reflexklämma – Enkel och billig synlighet I mörker

En reflexklämma fäster du enkelt där du själv önskar och ökar er synlighet. Du kan klämma fast den i din jacka, på kopplet eller på hundens halsband för att visa er i mörkret. Jag rekommenderar att du använder reflexklämman i kombination med andra reflexer.

Olika typer av hundlampor för synlighet i mörker

Det finns flera olika typer av belysning med lampor för hundar. Alla fungerar utmärkt i de flesta situationerna, men med informationen nedan kan du välja den typ av mörker-säkerhet som passar just dig och din hund bäst

Halsbandslampa

Halsbandslampa, eller en vanlig hundlampa, fungerar genom att du fäster den på hunden halsband för att tydligt visa vart vovven befinner sig, även i becksvart mörker.

Lysring

En lysring är en bra och ofta billig lösning för att synas med hunden i mörker. Den fungerar som ett halsband och lyser upp i 360 grader runt hela hunden. Nackdelen med lysringar är att de ofta inte håller jättehög kvalité – Givetvis varierar kvalitén och det finns bättre modeller så var noga när du ska välja lysringen för din hund.

Koppellampa

En koppellampa fungerar likt en reflexklämma. Du kan helt enkelt fästa den i kopplet eller på hundens halsband för där den ger av sig ett sken som visar vart hunden befinner sig i mörkret.

Att synas i mörkret med hjälp av reflex eller lampa är viktigt

För dig och dun vovves säkerhet är det viktigt att synas i mörkret, det gäller er båda och är viktigt både under promenader längst gator men även under äventyr i skogen.

Jag vill understryka att det viktigt är att du har någon typ av synlighet för er båda, inte att ni måste ha den bästa. Det är alltid bättre att ha ett litet reflexband eller en svag lampa än inget alls som bidrar till synlighet i mörker.

Det är rekommenderat att välja reflexer eller lampor av hög kvalité eftersom skillnaden i priset är marginell medan synligheten ökar markant.

Tack för att du bryr dig om din hund och tänker på er säkerhet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *