Hur snabbt springer en hund?

Hur snabbt en hund springer bygger på hur stor hunden är, vilken typ av fysik den har samt vilken ras det handlar om. Hundar delas upp i små, medelstora och stora grupper. Givetvis springer en stor hund nästan alltid snabbare än de mindre grupperna.

Om du efter det ser på hur en hund tränas, skiljer det givetvis i snabbhet mellan vältränade hundar och de som inte får samma typ av träning. Som exempel finns det de hundar som tränas för Greyhound Racing, samtidigt som det finns vakt- och polishundar som också tränas i snabbhet.

I denna artikel ska vi se till de olika grupperna och ta reda på hur snabbt de snabbaste hundarna springer. Vi ska också se till de olika storleksgrupperna och ta reda på de raser och typer som presterar bäst i varje grupp.

Världens snabbaste hundras

Ja, du har förmodligen redan gissat rätt. Varför skulle racing med hundar finnas om de inte använde sig av världens snabbaste hundras. Alltså är det Greyhounds som är världens snabbaste hundar.

Dessa fantastiska idrottsstjärnor i djurform, kan ses direkt på tävlingsbanorna, eller så sänder ofta olika TV kanaler dessa populära race. Greyhounds kan uppnå en toppfart av cirka 70 km/h, vilket är otroligt snabbt.

Efter Greyhounds är det ett tätt race om vilka hundar som är snabbast, mellan en rad olika raser. Några av dessa är:

  • Borzoi: En hundras som också i folkmun kallas för rysk vinthund. Detta är en framavlad ras, som är avsedd att jaga allt från räv till hjort och till och med varg. Rasen Borzoi kan uppnå hastigheter på något över 60 km/h.
  • Salukis: Denna ras är de hundar som kommer närmast Greyhounds i maximal hastighet. Faktum är att det är svårt att säga vilken ras som verkligen är snabbast. Salukis sägs kunna uppnå en hastighet av 69 km/h.
  • Azawakh: Här handlar det om en hund som kan spring i upp till cirka 65 km/h. Detta anses vara en ras framavlad i Frankrike. Fakta talar dock för att de härstammar från nomadstammar i Mali, Niger och Burkina Faso.

Anledningen till Greyhounds snabbhet

Anledningarna till att Greyhounds är den hundras som springer snabbast i världen är ingen tillfällighet. Visst finns det ett flertal hundraser som har jämförbar fysik, men det finns ingen som kan mäta sig med detta kompletta paket av aktiva muskler, längd på benen samt deras vilja att springa och träna samt tävla.

För dig som vill ta reda på olika fakta som vikt och egenskaper hos denna hundras, är det bara att klicka här.

Tysk Schäferhund – Också en mycket snabb ras

När du hör alla de fantastiska hastigheter som nämnda hundraser ovan kan uppnå, kan det låta rent fantastiskt. Frågan är då helt enkelt varför militär och polis i de flesta länder inte anser att denna snabbhet skulle byta ut schäferhunden?

För det första ska det nämnas att Tysk Schäferhund hamnar på topp 10 listan av de snabbaste hundarna i världen. Här kan de uppnå hastigheter upp mot 50 km/h, vilket måste anses vara mycket snabbt.

Anledningen till att snabbare hundraser inte regelbundet används av militären och polisen är helt enkelt att Schäferhunden uppfyller flera krav. Här ses det till helheten i en mycket kapabel hundras, som kan uppfylla krav för lydnad, intelligens och andra viktiga egenskaper. Läs mera om Schäferhund här.

Sammanfattning

Om det finns något värde i att känna till vilka hundar som springer snabbast i världen är en fråga om personligt intresse. I denna artikel har vi besvarat frågan och även gett ett brett perspektiv på andra raser som ligger mycket nära Greyhounds gällande snabbhet.

Vi har också förklarat varför inte snabbhet är det enda viktiga, genom att redogöra för varför de snabbaste hundarna inte används för olika uppgifter.

Källor

Fakta om Greyhound: https://www.purina.se/hundar/ras/hund/greyhound
Fakta om Schäferhund: https://www.brukshundklubben.se/hundar/brukshundraser/tysk-schaferhund/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *