Vilken arbetsgivare skulle tillåta hundar på jobbet?

Arbetsgivare som tillåter hundar på jobbet hittar du oftast inom husdjursrelaterade yrken. Hunddagis, djuraffär eller varför inte satsa på en karriär som hundtränare, hundförare eller hundtrimmare? Numera tillåter även många kontorsarbetsplatser hundar på jobbet, speciellt inom teknikyrken eller mer kreativa arbetsområden. Små butiker eller företag kan också tillåta att du tar med dig hunden till jobbet. Fråga din arbetsgivare hur denne ställer sig i frågan!

“Jag vill också följa med!” Den där bedjande blicken vi alla känner igen där man står i hallen med nycklarna i handen och ska bege sig till jobbet på morgonen. En klar majoritet hundägare skulle gärna slippa lämna sin hund ensam hemma under dagen. Att hämta och lämna på hunddagis, eller någon annan form av tillsyn, innebär också extra utgifter och tid som kan spenderas på annat. Forskning visar att hundar på arbetsplatsen har en positiv effekt både på människan och hunden och fler arbetsgivare börjar ta till sig av denna forskning. Vad man måste tänka på är att det kan finnas både hundskräck och allergier bland arbetsgivare och medarbetare samt att alla arbetsplatser inte lämpar sig för hundar. Möjligheten att hitta en arbetsgivare och arbetsplats som tillåter hund finns, men kan kräva en del omsorg och flexibilitet.

croatia-rab-doggo-dog-9830876

Hundrelaterade yrken

Ett självklart alternativet för att inte behöva lämna hunden hemma är såklart att göra din kärlek för hundar till en karriär. Arbeta på ett hunddagis eller hundpensionat och du kan vara tillsammans med din egen hund samtidigt som du passar andras. Hundförare, hundtrimmare eller hundtränare kräver en del utbildning och specialkunskap men kan vara ett alternativ för den som vill vara säker på att alltid ha sin bästa vän bredvid sig i arbetet. Andra arbetsplatser som kan anses som hundvänliga är djuraffärer eller till och med djurförsäkringar. Att söka sig till arbetsplatser där det finns ett intresse för husdjur och hundar ökar chansen att hitta en förstående arbetsgivare och medarbetare och inte är allergiska eller rädda.

Fördelar med husdjur på jobbet

Ny forskning visar att det finns en mängd fördelar med att ta med hunden till jobbet. Studier som mätt stressnivåerna där medarbetare har tagit med sig sina hundar visar tydligt på minskad stress, inte bara hon hundägarna, utan också övriga medarbetare på arbetsplatsen. Sänkt stress och ökad produktivitet är bara några av fördelarna som forskare har kunnat visa på. Hundar kan också ge en naturlig paus i arbetet och göra att man inte blir lika stillasittande under dagen. Det kan också göra det lättare att jobba över utan att oroa sig för hunden där hemma. Ett forskningsprojekt har även fokuserat på hur hundarna själva mår av att följa med på arbetsplatsen. Det visar tydligt att hundarna inte upplever någon ökad stress utan vilar precis som hemma. En win-win för både hunden och människan.

adult-female-girl-woman-5978827

Andra hundvänliga arbetsplatser

I framförallt USA har framåttänkande företag i Silicon Valley, som jättarna Google och Amazon, anammat denna forskning och välkomnar husdjur på kontoret; svenska teknikföretag är inte heller långt efter utan vill också gärna bidra till minskad stress och ökad kreativitet och produktivitet på sina arbetsplatser. Andra arbetsplatser som kan vara mer tillåtande är inom kreativa och innovativa arbetsområden men även mindre butiker, frisörer eller småföretag där arbetsgivaren vill skapa en hemmakänsla på jobbet eller har ett eget intresse för djur. Det viktigaste är att alla på arbetsplatsen är bekväma med sina lurviga medarbetare och att hunden har en lugn, skön plats att vara på med tillgång till vatten och regelbundna toalettbesök.

Ett sista alternativ är såklart att bli din egen arbetsgivare! Men har du anställda är det viktigt att tänka på att du som arbetsgivare är skyldig att se till att arbetsplatsen inte leder till ohälsa för någon av sina medarbetare. Därför måste eventuella allergier eller hundskräck bland personalen alltid beaktas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *